Jāņu tradīcijas

Visiem zināms, ka senie latvieši ļoti cienīja Līgo un Jāņu svētkus. Tie ir vasaras saulgriežu svētki – auglības un ražas svētki. Ikvienam ir zināms, ka Jāņu ugunskurs ir neaizstājama svētku sastāvdaļa, bet kādas tad vēl tradīcijas Jāņos tiek ievērotas? Bez kā šie svētki nav iedomājami? Dāvanu Serviss ir apkopojis TOP populārākās Jāņu tradīcijas, kas noderēs svētkos! 

Ja Jums ir vēlme iepriecināt sev mīļu cilvēku svētkos, Dāvanu Serviss sagatavojis īpašas Jāņu dienas dāvanas neaizmirstamiem mirkļiem!

Svētku cienasta sagatavošana

Jāņu dienā cienasts ir neaizstājama tradīcija. Katram ēdienam ir sava simboliska nozīme. Saimnieces laicīgi sāk gatavot mielastu un īpaši rūpīgi pienāk klāt galvenā cienasta pagatavošanai – Jāņu siera siešanai. 

Ir dažādas Jāņu siera receptes un produktu proporcijas, taču pagatavošanas gaita ir līdzīga:

  • Pienu uzkarsē līdz 85 – 90 grādiem, galvenais, lai tas nesāk vārīties;
  • Nākamajā solī tiek pievienots biezpiens un tad visu masu ir jāmaisa, kamēr atdalās sūkalas;
  • Kad atdalās visas sūkalas, sieru liek marlē vai caurdurī un atdzesē;
  • Ja ir vēlme pievienot sieram ķimenes, tās pievieno karstai masai;
  • Var pievienot sviestu, šajā gadījumā sieru karsē katlā līdz biezpiens pats atlec no katla. 

Galvenais Jāņu dienas dzēriens, protams, ir alus, kas darināts no dzīva grauda. Savukārt, bērni Jāņos bauda iesala dzērienu. 

Jāņu zāle – vainagam un mājas pušķošanai

Jāņu zāles vākšana ir vēl viena tradīcija, kas no seniem laikiem ir atnākusi līdz mūsdienām. Pirms Jāņiem mājas un māju sētas tiek pušķotas ar dažādām zālēm un koku zariem. Ikvienai Jāņu zālei ir sava nozīme, kas galvenokārt saistās ar auglību, svētību un ļauno garu atbaidīšanu. Māju durvis izrotā ar ozolu zariem un bērza meijām, savukārt, lai atbaidītu ļaunos garus, sētas pušķo ar pīlādžu zariem. Interesanti, ka pīlādzim spēja atbaidīt ļaunumu tika piešķirta, pateicoties ogas galā esošajam krustam, ko senlatvieši ir apveltījuši ar spēku pasargāt no ļaunuma un nelaimēm. 

Un, protams, vainaga pīšana. Aplis izsenis ir mūžības, spēka un svētības simbols. Tāpēc arī Jāņu siers visbiežāk ir apļa formā un, protams, vainags ir obligāts Jāņu dienas svinībās. Sievietes priekš sevis pin vainagus no Jāņu zāles, savukārt, vīrieši – ozola vainagus. 

Jāņu ugunskurs

Viena no galvenajām Jāņu svinēšanas tradīcijām ir ugunskurs, kas rada maģisku un saistošu atmosfēru. Parasti ugunskurs Jāņu dienā ir liels un iekārtots uz kāda pakalna, lai varētu būt pēc iespējas tālāk redzams. Jāņu svinētāji ap ugunskuru dzied un dejo, dalās stāstos un jautrībā. Šeit labi noderēs Jāņu dziesmas un tautasdziesmas!

Vēl viena tradīcija, kas saistīta ar Jāņu ugunskuru, ir ugunsritenis. Tas tika gatavots no veciem darbarīkiem, piemēram, salmiem un veca ratu riteņa. Ugunsritenis tiek aizdedzināts un pacelts augstu gaisā, lai tas griežas. Tiek ticēts, ka, ja ugunsritenis griežas labvēlīgā virzienā vai nokrīt nesadaloties, tā ir labvēlīga zīme nākotnei un laimei.

Pirtī iešana

Iešana pirtī Jāņos ir sena un iecienīta tradīcija Latvijā. Pirts, tieši latviešu tradicionālā pirts, ir nozīmīgs kultūras elements, un tās apmeklēšana Jāņos ir īpašs notikums.

Pirtī pavadītais laiks Jāņu dienā tiek vērtēts kā attīrīšanās un atjaunošanās laiks, gan fiziski, gan emocionāli. Tas ir brīdis, kad cilvēki atbrīvojas no stresa, spriedzes un noguruma, ļaujot sev iekustināties un iegūt jaunu enerģiju. Jāņos iešana pirtī ir arī sociāla aktivitāte, kas veicina kopīgumu un saikni ar citiem, jo cilvēki pirtī dalījās pieredzē, smējās un izbaudīja svinīgo gaisotni.

Zīlēšana

Zīlēšana Jāņu naktī ir sena un mistiska tradīcija, kas tiek piekopta daudzās valstīs, tostarp Latvijā. Tas ir īpašs vasaras saulgriežu rituāls. Zīlēšana ir saistīta ar pravietošanu un nākotnes paredzēšanu, kā arī ar vēlmju izteikšanu un rituāliem, kas piesaistītu veiksmi un laimi. Jāņu naktī tradicionāli, iestājoties pusnaktij, tiek veikti dažādi rituāli, lai mēģinātu paredzēt nākotni un piesaistītu pozitīvo enerģiju.

Viena no bieži veiktajām zīlēšanas formām ir lekšana pāri ugunskuram. Cilvēki sadodas rokās un, iedomājoties kādu svarīgu jautājumu vai vēlmi, lec pāri ugunskuram. Tiek ticēts, ka lēciena augstums un veiksmīga pārlēkšana vai kritums sniegs atbildi uz jautājumu vai piepildīs vēlēšanos.

Otra bieži veiktā zīlēšana ir ziedu mešana ūdenī. Tiek savākti dažādi vasaras ziedi, kas simbolizē, piemēram, mīlestību, bagātību vai veselību. Tad ziedus iemet ūdenī un vēro to peldēšanu. No ziedu stāvokļa ūdenī var secināt, kas būs nākamajā gadā.

Jāņu naktī tiek mēģināts paredzēt nākotni arī citos veidos, piemēram, izmantojot spoguli, vai tiek lasītas nākotnes zīmes no koka mizas vai citiem dabas materiāliem. Šie rituāli rada mistisku atmosfēru, kas papildina Jāņu svētku svinības

Rīta rasas baudīšana

Rīta rasai Jāņos piešķir īpašu nozīmi – tai ir burvju spēks. Jāņu tradīcijas stāsta, ka rīta agrumā jānāk uz kalnu un jāripo lejā pa rasainu zāli, tad būs skaistums un veselība. Savukārt, mazgājot seju rasā, tā visu gadu būs skaista un tīra. 

Tiek uzskatīts, ka mazgāšanās rasā Jāņu rītā sniedz papildus enerģiju un pasargā no slimībām un nelaimēm. Rasa tiek uzskatīta par dziedinošu un svētītu, kas spēj atjaunot ķermeņa un dvēseles līdzsvaru. Tas, vai šo Jāņu dienas tradīciju izmēģināt vai nē, ir tikai Jūsu ziņā, bet rodas jautājums – kāpēc gan ne?

Jums ir vajadzīgi skaisti apsveikumi Jāņos? Ienāciet Dāvanu Serviss bloga rakstā – Jāņu apsveikumi, pantiņi un dzejoļi, un atrodiet savu apsveikuma pantiņu!

Comments

comments