Piedzīvojums Boeing 737 aviosimulatorā

AirBaltic Training Boeing 737 aviosimulatora apmeklējums – viena no iespaidīgākajām pieredzēm, ko nācies izbaudīt!

img_20160705_185702

Dāvanu saņēmu kā pārsteigumu no kolēģiem, tādēļ arī izvēlējos iepriecināt dāvanas dāvinātājus, kopā dodoties piedzīvojumā.  Ierodoties AirBaltic Training centrā, mūs laipni sagaidīja tā darbinieki, un aicināja nedaudz uzgaidīt, jo tobrīd vēl notika cita treniņu sesija. Bija interesanti vērot no malas kā aviosimulators kustās un kas tieši sagaida mūs.

Pienāca mūsu kārta doties izmēģināt lidošanas prieku! Mēs tikām nodoti drošās rokās – inženieris, kurš ik dienas strādā ar īstām šī modeļa lidmašīnām, būs mūsu gids.

Aviosimulatorā izskatās ir 1:1 kā īstā Boeing 737 kabīnē. Lai gan pilota kabīnē iepriekš nav nācies būt un neesmu speciāliste, bet inženieris stāstīja, ka ikviena no šī simulatora detaļām var tikt izmantota īstai lidmašīnai un otrādi.

5763_r

Ieņēmām sēdvietas un piesprādzējāmies. Pirmā pilota vietā es un otrā pilota vietā mūsu pavadonis. Abi pārējie piedzīvojuma dalībnieki paliek sēdēt aiz pilotiem kabīnē, lai vērotu un klausītos līdz pienāk viņu kārta lidaparāta vadīšanai. Noklausījušies īsu instruktāžu, izvēlamies lidostu starta punktam un galapunktu, kurā notiks nolaišanās. Maršruts tiek ievadīts navigācijā un esam gatavi doties. Lidmašīna lēnītēm tiek vadīta uz skrejceļa un sākumā arī tas nenorit bez starpgadījumiem. 🙂 Lidmašīnas gabarīti ir daudz lielāki kā, piemēram, automašīnai, un nācās piedzīvot sajūtu, kā ir, ja lidmašīna iebrauc zālē. Un tās sajūtas ir tik reālas un patiesas!

Tikuši atpakaļ uz skrejceļa, esam gatavi pacelties. Lidojumam esam saņēmuši labvēlīgus laika apstākļus, spīd saule un ir skaidras debesis. Lidmašīna ieskrienas un vieglītiņām paceļas gaisā. Mans lidojums norit diezgan mierīgi, un mēs sākam tuvoties mūsu galamērķim. Taču sākumā ir jāveic nosēšanās, kas nebūt nav tik vienkārši! Šeit jāpievērš uzmanību tik daudz dažādām niansēm – panelis, neskaitāmas pogas, skats pa logu, jāklausās otrā pilota ieteikumos  un protams, neaizmirsīsim, ka ir arī jāstūrē. Tas ir īsts izaicinājums,  jo izvēlētā galamērķa lidlauks sākas uzreiz, kur beidzas upe. Esam gatavi nosēdināt lidmašīnu. Ar nelielu atsitienu, bet tas izdodas! Aplaudējam, jo tas ir veiksmīgi izdarīts, lidmašīna ir nosēdināta un esam sveiki un veseli!

img_20160705_185349
Pēc nosēšanās galamērķī ir pienākusi kārta mūsu kompānijas 2. pilotam. Šeit arī sekos vislielākais izaicinājums – bija sarežģītie laikapstākļi un situācijas, kuras tika simulētas. Viena lidojuma laikā izjutīsim gan labus laikapstākļus, gan arī negaisu, vētru un pat pēkšņi pretī lidojošu citu lidmašīnu, no kuras pats galvenais ir izvairīties. Patiesi jāsaka, lai cik pārsteidzoši tas nebūtu, tiešām, visas gaisa bedres, pagriezieni, straujā pacelšanās ir ļoti izjūtama. Ir tā it kā tas norisinātos īsta lidojuma laikā. Lai arī tas ir tikai aviosimulators, nevis īsta lidmašīna, ir satraukums un arī nepamet atbildības sajūta.

Nākamais starta punkts ir lidosta Rīga un lidojuma galamērķis Oklendas lidosta. Šoreiz zālē vairs netrāpām, bet tomēr tāpat lielākais izaicinājums nr. 1 ir pacelšanās, jo kā jau minēju tas nav tik vienkārši kā iespiest pedāli grīdā un esam gaisā. Jāskatās visur un jāredz ir viss. Saprotam, ka atbildība pilotiem ir neizmērojami liela.

Arī šim lidojumam gluži kā pirmajam bija izvēlēti labvēlīgi laikapstākļi un negaidītiem pārsteigumiem nebūtu jābūt. Taču, lai nebūtu tik vienkārši un bezrūpīgi, par pārsteigumiem parūpējās mūsu inženieris. Tika simulēts –  lidmašīna pēkšņi un strauji sāk zaudēt augstumu lidostas tuvumā. Panikai šajā darbā noteikti nav vietas. Otrais pilots sniedz atbalstu un palīdz pirmajam pilotam, lai lidmašīna tiktu veiksmīgi nosēdināta. Melošu, ja teikšu, ka nesajutu zināmu devu baiļu un adrenalīna. Vienīgais, ko vēlējos un tajā mirklī domāju, lai lidmašīna neavarētu. Abi piloti darīja visu iespējamo un situācija tika glābta, kā rezultātā lidmašīna tika veiksmīgi nosēdināta. Kā sacīja pats inženieris – šis bija pats labākais un mierīgākais šīs dienas nolaišanās manevrs!

Visi bijām veiksmīgi pierādījuši sevi dažādās situācijas – gan mierīgos lidojumos, gan stresa situācijās! Apvaicājāmies, vai bieži ir gadījumi, kad lidmašīnas avarē simulatorā, uz ko saņēmām smaidu. Tas nozīmē, ka tādi gadījumi ir ne viens vien. Tas taču ir treniņu simulators! 🙂

Vai izbaudījām šo piedzīvojumu? JĀĀĀ! Un noteikti mēģinātu vēlreiz, bet 2. reizē dotos mazākā kompānijā vai viena pati, jo stunda tik ātri paiet, ka gribētos pašai ilgāku laiku pavadīt pie lidmašīnas vadīšanas.

img_20160705_185433
Ikdienā šajā aviosimulatorā tiek trenēti piloti no dažādām valstīm. Atcerēsimies, ka pilotu darbs ir ļoti atbildīgs, un šī ir mūsu iespēja ieskatīties viņu ikdienas darbā. Kā tas notiek, cik tas ir sarežģīti un kas tad īsti slēpjas pilotu kabīnē! Izbaudiet un novērtējiet! Šī noteikti būs pieredze, kuru ilgi atcerēsieties, iespējams, kā iespaidīgāko, ko esat mēģinājuši!

Ja arī tu vēlies izmēģināt šo piedzīvojumu, Air Baltic Boeing 737 aviosimulatora piedāvājumu atradīsi šeit.

Comments

comments