Valentīndienas tradīcijas un ticējumi

Valentīndiena tiek atzīmēta 14.februārī. To zina visi. Taču kādas ir Valentīndienas tradīcijas citur pasaulē vai kā Visu mīlētāju dienu svin citas tautas, zina tikai daži. Dāvanu Serviss centās apkopot populārākās Valentīndienas svinēšanas tradīcijas un atrast – varbūt šajā dienā ir arī kādi ticējumi? 

Ja ir vēlme kaut kā īpaši apsveikt savu otru pusīti Valentīndienā, apskatiet Dāvanu Serviss krājumu Valentīndienas dāvanas! Šeit varēsiet atrast ne tikai romantiskas dāvanas, bet arī neaizmirstamus piedzīvojumus!

Valentīndienas tradīcijas pasaulē

Vācija

Lai cik tas būtu neparasti, Vācijā kopa ar jebkuru Valentīndienas dāvanu, pasniedz arī cūciņu. Vācijā tas ir laimes simbols. Tā var būt jebkāda, taču visbiežāk to drukā uz apsveikuma kartiņas vai izlej no šokolādes.

***

Japāna

Interesants fakts, ka Japānā Valentīndiena tiek dēvēta arī par vīriešu dienu, kad tieši vīrieši saņem dāvanas no savām sievietēm. Interesanti, ka visbiežāk dāvanā ir šokolāde. Japāna 14.februārī dāvina divu veidu šokolādes – Giri šokolādi un Honmei šokolādes. Giri tiek pasniegta visiem, jo tā ir lēta, bet Honmei sieviete parasti pagatavo mājās pati un dāvina tikai savai otrai pusei kā mīlestības apliecinājumu.  Kā galvenā tradīcija ir konkurss, kurā sacenšas par skaļāko mīlestības apliecinājumu. Vīrietis kāpj uz tilta un kliedz mīlestības vārdus savai otrai pusei. 

***

Singapūra

Tieši Singapūrā Valentīndienu svin ļoti vērienīgi. Tiek dāvātas ļoti vērtīgas dāvanas, ļoti daudz ziedu un tiek ieturētas ļoti bagātīgas vakariņas. Restorāni šajā dienā ir pārpildīti.

***

Taivāna

Valentīndienā un vēl arī 7.jūlijā sievietēm dāvā ziedus. Turklāt ziediem ir arī nozīme. Ja 99 rozes apliecina bezgalīgu un mūžīgu mīlestību, tad 108 rozes – tas ir bildinājums.

***

Saūda Arābija

2008.gadā reliģijas policija aizliedza Valentīndienas svinēšanu, jo pēc viņu uzskatiem tie ir tikai kristiešu svētki. Papildus tam tika aizliegta arī visu Valentīndienas atribūtikas pārdošana un pat visu sarkano priekšmetu tirgošana. Taču cilvēki iemanījās svinēt šos svētkus klusi it īpaši tie, kas tur dzīvo, bet nav musulmaņi. Parādījās rožu un ietinamā papīra “melnais tirgus”, tādējādi cilvēki pamanās apsveikt savu otro pusīti svētkos.

***

Slovēnija

Slovēnijā pastāv uzskats, ka tieši 14.februārī augi sāk izlaist savas saknes un sāk augšanas procesu. Un vēl interesants fakts – Slovēnijā tic tam, ka tieši Valentīndienā putni apprecas un it kā to var ieraudzīt, iebrienot ar savu otru pusīti basām kājām krūmos. Un, protams, tradicionāla svētku svinēšana arī notiek – tiek dāvināti ziedi un izteikti mīlestības vārdi. 

***

Anglija

Šeit Valentīndiena tika svinēta jau kopš 17.gs. Cilvēki sūtīja mazas dāvanas, rakstīja zīmītes. Sākoties viduslaikiem, Anglijā jaunieši sāka izraudzīties savu Valentīnu. Kad jaunieši vilka lozi, izvilktās meitenes vārds nozīmēja to, ka šī meitene būs jaunieša Valentīns visu gadu. Gadsimta beigās sākās plaša drukas kartīšu izplatība ar Valentīndienas apsveikumiem. 

***

Itālija

Itālijā Valentīndiena tiek saukta par Saldo dienu. Šajā valstī vīrieši par savu pienākumu uzskata dāvāt dažādus saldumus. 

***

Dānija

Dānijā Visu mīlētāju dienu sāka atzīmēt tikai 20 gadsimta beigās. Interesanti, ka 14.februārī jaunieši gan draugiem, gan otrai pusītei dāvā sniegpulkstenītes. Protams, neiztiek arī bez kartiņām. Valentīndienā vīrieši bieži vien sievietēm pasniedz joku vēstuli, dāņu valodā – gaekkebrev. Tas ir sagriezts papīrs kā sniegpārsliņa, bet teksts uz tā tiek veidots kā dzejolis. Paraksta veidā tiek izmantoti punkti – viens punkts katram burtam vārdā. 

***

Somija

Savukārt, Somijā Valentīndiena ir Draugu diena, kur visa uzmanība tiek veltīta tieši draugiem. Tuvi draugi sveic viens otru ar kartiņām un simboliskām dāvanām. Ierasts apsveikt arī mammas. Taču šī diena ir arī populārs datums kāzu rīkošanā. 

***

Bulgārija

Valentīndiena tiek saukta arī par Vīndara dienu. Šajā dienā ir tradīcija baudīt vīnu kopā ar tuvākajiem. 

***

Dienvidāfrikas valstis

Tā kā šeit Valentīndienas apsveikums nav oriģināls uzmanības apliecinājums, sievietes savas otras puses vārdu piesprauž pie piedurknes, tādējādi visiem parādot savu simpātiju.

***

Filipīnas

Šī valsts tiešām izceļas uz citu fona. Valentīndienā tiek rīkotas milzīgas grupu kāzas. Simtiem un tūkstošiem pāru savācas kopā publiskā ceremonijā, lai teiktu “Jā” vārdu. Turklāt vietējās pašvaldības organizē šādas masu kāzas, kuras bieži ir bezmaksas pasākums. Tajās tiek nodrošināti ziedi, kāzu torte un dažreiz pat kāzu gredzeni. Un, protams, 14.februāris ir populārs datums, lai izteiktu bildinājumu. Ik gadu tiek izteikt 220 000 bildinājumi.

***

ASV

Nav noslēpums, ka ASV Valentīndienai ir atvēlēta īpaša loma. Mīlestība ir visur! Viss tiek dekorēts mīlētāju tematikā un ir pat skūpstu kioski, kur par simbolisku ziedojumu var saņemt Valentīndienas skūpstu. Svin arī mājdzīvnieki, jo ceturtā daļa ASV mājdzīvnieku īpašnieku tieši šajā dienā dāvā dāvanas arī tiem. 

Valentīndienas ticējumi

Ja Valentdīndienā nopūst noziedējušas pienenes pūkas un saskaitīt nenopūstās, var uzzināt to, cik daudz būs bērnu.

***

Ja sieviete kā dāvanu no vīrieša Valentīndienā saņem kādu apģērbu,  a viņa patur šo dāvanu, tad vēlāk apprecēsies ar tās dāvinātāju.

***

Ja sieviete Valentīna dienā ierauga pār galvu pārlidojam sarkankrūtīti, viņa apprecēsies ar jūrnieku. Ja ierauga zvirbuli, tad apprecēsies ar nabadzīgu vīru, bet būs ļoti laimīga. Savukārt, ja sieviete Valentīndienā ierauga zelta monētu, viņa apprecēsies ar miljonāru.

***

Pastāv ticējums, ka nākamo bērnu skaitu var uzzināt tad, ja Valentīna dienā pārgriež uz pusēm ābolu un saskaita, cik tajā sēkliņu.

Ja Jums vajadzīgs, kāds skaists apsveikums Visu mīlētāju dienā, apskatiet Dāvanu Serviss krājumu Valentīndienas apsveikumi! Šeit ikviens atradīs skaistus apsveikuma vārdus.

Savukārt, ja esat kāda jauka pantiņa meklējumos, kas iederēsies arī kā apsveikums, aplūkojiet šo krājumu – Valentīndienas pantiņi.

Comments

comments