Padariet šos Līgo un Jāņus neaizmirstamus: dažādas idejas maģiskai svētku noskaņai

Meklējat, kur svinēt Jāņus? Vēlaties uzzināt, kā pielāgot dažādas Līgo un Jāņu svētku tradīcijas mūsdienām? Jūs esat pareizajā vietā un laikā – šajā rakstā “Dāvanuserviss.lv” komanda dalīsies ar dažādām oriģinālām idejām, kā interesanti un jautri atzīmēt gada visgaidītākos svētkus – Līgo un Jāņus.shutterstock_442207009

Papardes zieda meklēšana – viena no senākajām Jāņu tradīcijām

adult-autumn-autumn-leaf-612891

Etnologi apgalvo, ka Jāņu naktī, meklējot papardes ziedu, svinētāji tiecas atrast dzīves gudrību un sava veida apgaismību, lai spētu radīt skaistu dzīvi sev un apkārtējiem. Bēda tāda, ka, tāpat kā gudrību, papardes ziedu ir diezgan grūti atrast. Ko darīt? Mēs piedāvājam nepadoties un uz šo Jāņu tradīciju paskatīties no cita skatu punkta.

Meklējiet papardes ziedu citādi!

Līgo un Jāņu svētku galvenais mērķis ir būt dabā. Tad kādēļ neizmēģināt “pacelt” papardes zieda meklēšanu augstāk un mēģināt to saskatīt no lidojuma ar gaisa balonu vai paraplānu? Jums pieejams būs ne vien skats uz dabu no putna lidojuma, bet arī iespēja visu aplūkot no cita skatu punkta – pārdomājot dzīvi, veiktās izvēles un turpmākās vēlmes. Kas zina, varbūt jūs radīsiet savu gudrību un tādā veidā atradīsiet piepildījumu?

baloonsIdeja: Paceļoties gaisā, nodziediet savu iecienītāko Līgo dziesmu, cik skaļi vien spējat, lai jūsu balss aizpilda dabas āres, un jūs sajustos brīvs kā putns!

Ja neesat augstuma piekritējs, pavadiet dienu zirga mugurā! Šī aktivitāte noņems ikdienas rūpes, kas nereti ir šķērslis patieso jūtu un vēlmju izpausmēm, tādejādi ļaujot saskatīt mērķi, uz kuru virzīties.

Jāņu ugunskuri un tradīcija lēkt tiem pāri

Pagānu laikos latvieši lēca pāri rituāla ugunskuriem, lai piesauktu veselību un smeltos enerģiju ražas sezonai. Mūsdienās liela daļa cilvēku pievērsušies sēdošam darbam, spiežot klaviatūras taustiņus, taču enerģija un motivācija darboties joprojām ir aktuālas tēmas, tādēļ piedāvājam mūsdienīgu pieeju šai tradīcijai.

bonfire-burn-burning-776113

Kā lēkt pār ugunskuriem mūsdienīgi

Jāņu naktī neesat gatavs lēkt pāri ugunskuram, taču labprāt no rītiem ierastos darbā ar lielāku enerģiju un motivāciju darboties? Dodoties Jāņu brīvdienās, nolemiet izmēģināt ko jaunu! Nebijušas aktivitātes, sajūtas, piemēram, vakariņošana tumsā vai jaunas saldumu pagatavošanas metodes, būs piemērots laika pavadīšanas veids, kā atgūt enerģiju un aizmirst darba pienākumus! Pēc šādām aktivitātēm jums būs ne tikai pilns vēders, bet arī svaiga galva, lai atgrieztos darbā!

20629_photo_r

Ideja: Kopš senseniem laikiem tiek uzskatīts, ka Līgo un Jāņu dienā vāktajām zālītēm piemīt īpašs spēks – kādēļ lai to neizmantotu? Dodieties pļavās, lai saplūktu ārstniecības augus (kumelītes, sarkano un balto āboliņu, raudeni, gaiļbiksītes un citus), mājās tos izžāvējiet un izmantojiet tējas pagatavošanai!

Ja nepieciešams vairāk adrenalīna

Aplūkojot vēl senākus laikus, lēkšanai pāri ugunskuriem ir vēl cita nozīme. Jaunajiem vīriem vajadzēja pierādīt savu drosmi blakus ciema dāmām. Ierodoties aplūkot iespējamās līgavas, vīri lēca pāri izveidotajiem ugunskuriem, lai dāmas varētu izvēlēties drosmīgākos, ar kuriem pavadīt atlikušo mūžu kopā.

parachute

Vai jūs vēlētos piedzīvot intensīvākas sajūtas šajos Jāņos kā jaunieši senos laikos? Superauto faniem piedāvājam iespēju izbraukt ar Ferrari zirgu vai Lamborghini bulli pašu izvēlētā maršrutā vai Biķernieku trasē Rīgā. Braukšanas sajūtas ir neaprakstāmas! Vai vēlaties lielāku izaicinājumu savas drosmes pierādīšanai? Dodieties uz Šauļiem, lai izjustu adrenalīnu, lecot ar izpletni!

Ideja: Pēc lēciena ar izpletni, dodieties dabā ar draugiem, lai kopā pagatavotu maltīti, dalītos ar saviem piedzīvojumiem un izbaudītu viens otra kompāniju.

Jāņu vainagu pīšana un to tradīcijas

Vainagu pīšana Jāņos ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Vīru vainagi top no ozolkoka lapām, savukārt meitām – no visām pļavā pieejamām zālītēm un ziediem. Vainagi tika nēsāti visu svinēšanas laiku, savukārt pēc svētkiem novietoti žāvēties, lai nākamajos Jāņos tos sadedzinātu, kopā ar nelaimēm un likstām, kas piemeklējušas gada garumā. Savukārt jaunām, neprecētām meitām vainagi pēc pusnakts jāmet ozola zaros. Ar kuru reizi vainags paliks karājoties ozolā, tik gadus jāgaida līdz precībām.

Aktīva atpūta ar vainagiem

Pēc tam, kad esat sapinuši sev vainagu, nogādājiet to kokā pašu spēkiem, turklāt ar papildu aktivitātēm! Izmēģiniet spēkus piedzīvojuma parkā “Mežakaķis”, kāpelējot starp kokiem! Ja vēlaties sevi izaicināt vēl vairāk un sasniegt augstākas virsotnes, kāpelējot, izvēlieties alpīnisma torni!

tree-climbing2

Ideja: Tā kā Jāņu nakts ir brīnumaina, savos piedzīvojumos aiciniet pievienoties savu simpātiju! Maģiskā enerģija visapkārt ļaus satuvināties gan pinot vainagus, gan arī izbaudot aktīvo atpūtu!

Atgūstiet spēkus pēc iespaidu pilnas Jāņu nakts!

Dažreiz brīvdienas ir tik labas, ka pēc tām nepieciešama atpūta. Pēc vainagu pīšanas, lēkšanas pār ugunskuru, papardes zieda meklēšanas un citām Jāņu nakts aktivitātēm, neaizmirstiet palutināt gan ķermeni, gan garu ar masāžu vai citu SPA procedūru. Vai izbaudiet dabu: rīkojiet pikniku, izbaudiet lauku burvību un pirtiņu kādā senatnīgā lauku sētā!

country-side

Vai varat vienkārši satikt draugus un ģimeni iecienītākajā kafejnīcā, lai dalītos ar jauniegūto gudrību. Jāņu diena ir visgarākā diena gadā, tādēļ varat paspēt izdarīt ļoti daudz! Lai jautri svētki!

Comments

comments