Maģiskais Līgo!

Alu, sieru Jāņu bērniem!

Alu, sieru Jāņu bērniem!

Līksmi, prieku Līgo svētkos.
Arī veiksmi Papardgrēkos!
Siers, alus, uguns liesmas,
Tautas pulkā jautras dziesmas!

Jāņi un Līgo svētki laiks, kad diena ir garāka par nakti. Gluži vai maģisks laiks, kad esot dabas tuvumā var piepildīties viss, ko vēlies. Līgo svētki ir uzskatāmi par vieniem no latviskākajiem svētkiem. Senlatvijā Jāņi svinēti kopš aizvēsturiskiem laikiem. Bija laiks, kad Jāņu ugunskuri pauda kosmiskās un zemes kārtības vienotību visā Eiropā. Saulgriežu naktī vitālie, dzīvību rosinošie spēki ir visspraigākie augos, dzīvniekos, cilvēkos un visā zaļajā. Vārdam ‘’līgo’’ , kurš tiek daudz izskandināts, arī piemīt maģisks spēks, tas tulkojumā no līvu valodas nozīmē ‘’lai top’’, tāpēc Līgo svētkos droši un ar pārliecību ir jāizdzied ‘’ līgo, līgo’’, tādējādi tiks piesaistīta veiksme un enerģija, un pavisam iespējams viss ievēlētais arī taps.

Bez apdziedāšanās Līgo un Jāņu svētkos svarīga ir arī vainaga pīšana un nēsāšana. Vainags tas ir viens no raksturīgākajiem saulgriežu rituāla elementiem. Vainags – aplis, tas ir kā saules simbols, kas dod enerģiju, mirdzumu un piešķir vainaga nēsātājam spēcīgu emocionālu auru. Vainagu uzlikšana citiem ir labestības, sirsnības un draudzības izpausme. Jāņu vainags no trejdeviņām zālēm pīts ir kā maģisks aplis, kas galvā likts, sargā no nelaimēm, slimībām un nelabvēļiem. Svarīgs rituāls Jāņos ir arī Jāņu pirts, kas piešķir mundrumu, veselību un možu garu visa gada laikā. Tieši Jāņos dodoties pirtī ieteicams lietot pēc iespējas daudz dažādas pirts slotiņas. Kā zināms:

  • bērza slotiņa nepieciešama relaksācijai, enerģijas uzņemšanai, vispārējai veselības atgūšanai;
  • ozola slotiņa – saiknei ar dievišķo enerģiju, cilvēka enerģētiski informatīvo kanālu attīrīšanai, domu apskaidrībai;
  • ceriņu slotiņa – lai pastiprinātu mīlestības enerģētiku un attīrīšanās procesus.

Pamata Jāņu svētku tradīcijas visos Latvijas novados ir vienādas, tiek pīti vainagi, siets siers un brūvēts alus, dziedātas dziesmas, rotātas mājas un veikti pirts rituāli.

Kā svinēt Jāņu svētkus?

Ikvienam svinētājam būtu jāpiedalās vainaga pīšanā, pirts rituālā, mājas rotāšanā ar Jāņu zālēm, siera rituļa siešanā. Jāņi ir maģisks laiks, kad jābūt tuvumā ar dabu, lai uzlādētu sevi ar jaunu, gaišu un pozitīvu enerģiju. Jāņu svētkos ir jābūt līksmiem un priecīgiem, ja, svētkus svinot pilsētā, nesanāk būt tuvāk dabai, tad ir jādodas uz piedāvātajiem pasākumiem. Jāņu svētkos ir jālīksmo, jāpriecājas un jādejo līdz pašai rīta gaismai, svinētājiem jāļaujas dabas brīnumam un svētībai. Lai ikvienam Jāņu svētku svinēšana ir līksma, enerģiska un piepildīta ar dabas tuvumu. Ja Jāņu svētkos gribas aizmukt prom no pilsētas burzmas un būt tuvāk dabai, doties pirts rituālos, tad var ielūkoties mūsu piedāvājumos sadaļā Jāņu dāvanas! Līgo, līgo!

Comments

comments