Kad diena kļūst garāka pa nakti…

Mājas kopšana un rotāšana, šūpoļu kāršana un šūpošanās tajās, olu krāsošana un iešana rotaļās – šīs ir tikai dažas no aktivitātēm, ar kurām iesākas Lieldienu rīts.  Šie pavasara saulgrieži iezīmē ziemas atkāpšanos, garajām un tumšajām naktīm paliekot īsākām, dienas pastiepjas garākas.  Agrāk lieldienas tika svinētas veselas trīs dienas, turklāt garajā gadā pat četras. Ļoti interesanti ir tas, ka lieldienas jeb Lielā diena saukta arī kā – Lieladiena, Lielādiena, Lindīna, Leuldīna, Leldīna, Leldīne.
Lieldienas ir pavasara saulgriežu svētki, kad par godu saulei un pavasara atnākšanai, ar dažādām senlaicīgām rituālu darbībām cenšas palīdzēt atmosties zemei un jau laikus radīt un veicināt zemes auglību.

shutterstock_9731560

Kā sagaidīt Lielo dienu?

  • Mūsu senči ticēja, ka celšanās agri jo agri vēl pirms saullēkta, dod skaistumu un veselību. Celies pēc iespējas agrāk un rītu iesāc ar mazgāšanos rīta rasā, tad veselība būs visu gadu! Pēc tam mugurā velc tīras drēbes!
  • Lieldienu rītā, ja pirmais esi uzcēlies, viegli noper pārējos gulētājus ar pūpolu zariem. Per viegli, lai nesapētu, lai nenobirtu pūpoli! Perot saki : „Slimību ārā, veselību iekšā!”
  • Latviešiem allaž bija svarīgi kārtīgi sagatavoties Lieldienu sagaidīšanai. Viens no galvenajiem noteikumiem kā sagaidīt šos svētkus ir sakopt ne tikai māju, bet arī laukus un piemājas dārziņus. Ticējums vēsta, ka pirmajā Lieldienu rītā, pirms saule nav uzlēkusi, jāpaspēj noslaucīt griesti, citādāk tie visu gadu būs pelēki.
  • Senlatvieši mēdza savas mājas izdaiļot ar dažāda veida dzīvajiem augiem. Visbiežāk savas mājas izrotāšanai var izmantot – pūpolu, plaucētu bērzu vai lazdu zarus.  Vari izmantot arī dažādu citu pavasara simboliku – sadīgušu zāli, kā arī dažāda veida ziedus.
  • Šūpoles jāiekar stiprā dzimuma pārstāvim, brālim, vīram, tētim, draugam. Pirmos izšūpini nama māti un nama tēvu, pavadot viņus ar dziesmu!  Lieldienās vajag daudz šūpoties- tad visu gadu nenāks miegs!
  • Viens no Lieldienu svarīgākajiem rituāliem ir olu krāsošana, kā arī, protams, olu ēšana! Ola simbolizē sauli un dzīvību! Lai olas radītu prieku nevien vēderam, bet arī acīm, tās izdaiļot vari visdažādākajos veidos: vārīt sīpolu mizās, bērzu un alkšņu mizās, mētrās un sūnās, izmantot diegu, dažāda veida augu lapiņas un ziedus. Lieldienu tradīcijas un spēles saistās ar olu dāvināšanu, olu maiņu, olu kaujām, kā arī olu slēpšanu un meklēšanu. Atceries olas ēdot, tām pievienot sāli, citādāk visu gadu būs jāmelo!

Pavadi šos svētkus kopā ar savu ģimeni un draugiem un atceries, ka, kā vēsta ticējums, Lieldienu naktī visi izsapņotie sapņi piepildās!

Comments

comments