Kā pagatavot labu alu mājas apstākļos? Alus brūvēšana mājās soli pa solim

Alus ir viens no populārākajiem alkoholiskajiem dzērieniem visā pasaulē, kas ir īpaši iecienīts tādos brīžos kā sporta spēļu skatīšanās, šašlika grilēšana pagalmā vai tikšanās ar draugiem. Veikalos alus veidu netrūkst, taču ne visi zina, ka šo zelta dzērienu var pagatavot arī pats. Kā to paveikt? Ieskaties īsajā ceļvedī!

Beer mug with foamy golden beer

Pirms sākt brūvēt alu mājās, der uzzināt nedaudz vairāk par šo populāro alkoholisko dzērienu. Tāpēc ir vērts doties uz alus degustāciju – pasākumu, kurā vari izmēģināt dažādus alus veidus, vienlaikus uzzinot par dažādajām tā ražošanas metodēm un sastāvdaļām, kas jāiekļauj dzērienā, lai tas būtu garšīgs. Šāda degustācija ir lieliska dāvanas ideja tuvam cilvēkam, īpaši, ja viņš ir alus entuziasts.

Mājās gatavots alus – nepieciešamās sastāvdaļas

Ja vēlies izveidot nelielu mājas alus darītavu un pats pagatavot alu, Tev būs jāsagatavo šādas sastāvdaļas:

  • Apmēram 3,5 kg malta iesala (brūvēšanas procesā samalts iesals nozīmē saberzts – tā, lai iesala sēnalas būtu pilnībā sašķeltas, bet graudi – sadrupuši),
  • Rūgtie un aromātiskie apiņi,
  • Joda šķīdums (iegādājies to alus darīšanas veikalos vai aptiekās)

Mājas alus brūvēšanai nepieciešamās sastāvdaļas un piederumus vari iegādāties specializētajos alus darīšanas veikalos. Šādās vietās var tikt pie dažāda veida iesala (piemēram, grauzdētā, kūpinātā, karameļu, kviešu, parastā un speciālā), apiņiem, rauga, iesala ekstraktiem, kā arī piedevām: brūvēšanas garšvielām, ozola un graudaugu pārslām, svariem un nepieciešamā mājas alus darināšanas komplekta, kā arī profesionālā aprīkojuma raudzēšanai, brūvēšanai, pildīšanai pudelēs, sterilizēšanai un mērīšanai.

Kas ietilpst mājas alus darīšanas komplektā?

Alus gatavošana mājās nav iespējama bez īpaša aprīkojuma. Mājas alus darītavai jābūt aprīkotai ar fermentatoru, vēlams diviem – vienam ar filtru, bet otram – ar fermentācijas cauruli un vāku. Tas ir īpašs konteineris, kurā notiek dzēriena fermentācija. Fermentatoram jābūt aprīkotam ar hermētisku uzspiežamu vāku. Vēl viens neaizstājams aprīkojums mājas alus gatavošanā ir termometrs un balingometrs – ierīce, ar kuru var noteikt cukura koncentrāciju vielā. Mājas alus brūvēšanas komplektā noderēs arī: mājas alus pudeles ar vāciņiem, liešanas caurule un aizkorķētājs.

Pirms mājas alus gatavošanas ir svarīgi rūpīgi nosterilizēt visas aprīkojuma detaļas.

Friends make a toast and clink beer glasses

Mājas alus pagatavošana soli pa solim

Pirmais solis alus darīšanā ir pierīvēšana – saberzta iesala sajaukšana ar ūdeni. Lai viss process izdotos, veic tālāk sniegtos norādījumus:

  • Katlā, kurā ietilpst vismaz 30 litru, ielej apmēram 14-15 litrus ūdens;
  • Uzsildi ūdeni līdz 65°C, katlā pievieno maltu iesalu un kārtīgi samaisi;
  • Iegūto masu – iejavu jeb nākamo alus misu – atstāj uz pusstundu;
  • Veic joda testu, lai noskaidrotu, vai šķīdumā ir ciete. Lai to izdarītu, uzliec vienu ēdamkaroti iejavas uz plakana trauka (piemēram, šķīvja) un viegli uzpilini tam joda šķīdumu. Ja masa neiekrāsojas, tas nozīmē, ka process ir beidzies. Taču, ja tā iegūst purpursarkanu krāsu, tā ir zīme, ka vielā vēl ir ciete;
  • Uzkarsē maisījumu līdz aptuveni 80°C un atstāj to šādā temperatūrā apmēram 10 minūtes;
  • Ielej misu fermentatorā, kas aprīkots ar filtru;
  • Sāc filtrēšanas procesu – šajā posmā ir svarīgi atcerēties, ka pirmie 2 litri filtrētās misas (starpprodukts, kas rodas alus ražošanas procesā) var būt duļķains, tāpēc, tiklīdz no filtra sāk tecēt dzidrāks šķidrums, līdz šim filtrētā misa jāielej atpakaļ fermentatorā;
  • Gadījumā, ja viedojas iesala nogulsnes, traukā pievieno ūdeni;
  • Uzsāc īsto filtrēšanu un turpini, līdz iegūsti par aptuveni 3 litriem vairāk starpprodukta nekā misas;
  • Misu ielej katlā un uzvāri, pievieno apiņus un pēc 45 minūtēm vēlreiz filtrē;
  • Atdzisušajai misai pievieno raugu;
  • Slēgtu fermentatoru atstāj istabas temperatūrā 7 dienas;
  • Izmantojot liešanas cauruli, ielej brūvējumu otrā fermentētājā un atstāj vēl 7 dienas;
  • Pievieno glikozi, lai padarītu alu gāzētu;
  • Ielej alu pudelēs tā, lai paliktu vieta gāzei, un pēc tam cieši noslēdz tās ar aizkorķētāju;
  • Atstāj alu tumšā telpā, 15-20°C temperatūrā, apmēram 4 nedēļas.

IZGARŠO!

Comments

comments