Ciemos Andrito Kafijas Grauzdētavā

Cilvēku aizraušanās ar  kafiju nerimst jau gadsimtiem un turpinās arī mūsdienās. Lai gan esam kļuvuši izglītotāki kafijas mākslā, tomēr ir viegli apjukt milzīgajā kafijas daudzveidībā, neskaitāmajās izcelsmes valstīs un pat pagatavošanas veidos. Pēc šādiem ievadvārdiem ir diezgan skaidrs, ar ko saistīts mans šīs reizes piedzīvojums un cik neviltoti priecājos par šādu iespēju! Šoreiz apmeklēju, pareizāk sakot, baudīju ceļojumu kafijas meistarklasē Andrito Kafijas Grauzdētavā.

page

Jā, es esmu kafijas fanāte, dievinu šo melno dzērienu un baudu to ikdienā, tāpēc jau labu laiku iepriekš pieteicu savu dalību šai meistarklasei, jo tā notiek tikai divas reizes mēnesī. Dāvanu Serviss piedāvātajā dāvanu kartē iekļauts piedzīvojums 2 personām, un tieši tāpēc arī ņēmu līdzi draudzeni, kas gan diemžēl nav pārāk liela kafijas cienītāja. Varbūt arī tieši tāpēc vēlējos, lai viņa pamēģina iepazīt kafijas izcelsmi un nozīmi no cita skatu punkta.

Noteiktajā dienā un laikā devāmies uz Mūkusalas ielu 73, kas atrodas pavisam netālu no TC Rīga Plaza. Atrast šo vietu nebija grūti, jo, pirmkārt, blakus atrodas specializētais veikals bāriem un restorāniem „Gemoss”, kurā arī var iegādāties Andrito kafiju, kā arī apkārt virmoja viegls gardas kafijas aromāts.

Ierodoties mūs uzreiz sagaidīja smaidīgais grauzdētavas dibinātājs un vadītājs Andris. Grauzdētavas produkciju biju iepazinusi jau kādu laiku iepriekš, apmeklējot savu Rīgas iecienītāko pasēdēšanas vietu, kafejnīcu „Buržujs”. Omulīgajā kafejnīcā pasniedz tieši Andrito kafiju. Tā arī es pirmo reizi nobaudīju šī zīmola kafiju, novērtējot tās izcilo garšu un kvalitāti.

Kad savā starpā bijām sapazinušies,  Andris sāka mūs iepazīstināt ar kafijas niansēto pasauli. Ļoti izsmeļoši, pat aizrautīgi dalījās pieredzē un zināšanās par to, kur audzē, kā pārstrādā, grauzdē, vāc un vāra kafiju, uzsverot katra procesa ietekmi uz kvalitāti, garšu un smaržu. Netika izlaists neviens posms no kafijas koka iestādīšanas brīža līdz pat brīdim, kad tā augļus varam baudīt savās tasītēs. Domāts – darīts! Devāmies tālāk izbaudīt kafiju un ar to saistītu īpašu dzērienu.

Pirmais, ko mēs visi nobaudījām bija kas līdz šim nedzirdēts un negaršots – kafijas ķiršu mizu tēja jeb Cascara. Visvairāk apjukuši bijām, kad atklājām pēc kā garšo šī tēja. Nē, ne jau pēc kafijas, bet gan ĀBOLIEM! To varētu salīdzināt ar kaltētu ābolu tēju, un vienīgā īstā atšķirība būtu tur, ka kafijas ķiršu dzēriena saturā ir kofeīns.Šāda tēja satur aptuveni 1/4 no kofeīna devas, ko atradīsiet kafijas tasē, taču joprojām vairāk kā tasē tējas. Lieliska alternatīva tiem, kuriem kafija nav iecienīta, bet no rītiem rodas vēlme pēc papildu enerģijas devas.

Tēja bija nobaudīta, pārsteigums rimies un pienāca laiks salīdzināt dažādu audzētājvalstu kafijas garšas. Andris iepazīstināja mūs ar Etiopijas, Gvatemalas, Brazīlijas kafiju atšķirībām. Turpinot degustāciju nodarbības vadītājs pagatavoja Espresso. Pie tam jāatzīmē, tādu espresso, kādu līdz šim nebiju nedz baudījusi, nedz redzējusi. Bagātīgs, neaprakstāmi stirps un ar daudz crema (kafijā esošās eļļas, kuras spiediena rezultātā uzputojas) pa virsu .

page1

Pēc degustācijas devāmies lūkoties kā tad pupiņas tiek grauzdētas un iegūst savu tumšo nokrāsu, spēcīgo aromātu un garšas īpatnības. Jāatzīmē, ka pašā sākumā kafijas ķirši ir balti, nevis melni vai brūni.

page

Meistarklases noslēgumā mēs katrs saņēmām 250g tikko grauzdētās, svaigas, aromātiskas kafijas Andrito kafijas grauzdētavas oriģinālajā iepakojumā, uz kura attēloti divi dejojoši tēli – Baiba un Kaldi. Ko tieši viņi abi simbolizē, tas ir jāuzzina pašam!

Trīs stundas paskrēja vēja spārniem, taču mēs paspējām veikt diezgan vērienīgu ceļojumu kafijas plašajā pasaulē. Šis aromātiskais kafijas pupiņu dzēriens cilvēkus vieno, pozitīvi uzmundrina un, ja to bauda ar mēru, tad ikdiena acumirklī kļūst garšām piesātinātāka.
Varbūt tasīti izcilas kafijas?

Comments

comments