Mammu, paldies par to, ka esi!

Kopā ar pavasara smaržu un zemes atmodu cilvēki sāk vairāk smaidīt un cenšas iepriecināt ne tikai ar dāvanām, bet galvenokārt ar jaukiem vārdiem savus līdzcilvēkus. Jau ar lieliem soļiem tuvojas starptautiski svinēti svētki – Mātes diena. Šī ir diena, kad mīlestību pret savu māmiņu var izrādīt it īpaši – ar pašgatavotu siera kūku vai jauku, izplānotu atpūtu pie dabas. Mātes dienu atzīmē ik gadu otrajā maija svētdienā – šogad 11. maijā.


Senior Woman With Adult Daughter Relaxing On Sofa At Home

 

Mātes dienas tradīciju pirmsākumi meklējami 16. – 17. gs. Anglijā, kad dienā, kas tika dēvēta par Mātes dienu, bērni centās atgriezties vecāku mājās un sveikt māti. Kaut arī Mātes dienas tradīcijas daudzviet ir līdzīgas, tomēr uz pasaules ir vietas, kur šos svētkus atzīme citā laikā un citādākā veidā.

Mēs mēdzam sveikt šajos svētkos nevien savas māmiņas, bet arī vecmāmiņas, vīra mātes un sievas mātes. Imants Ziedonis savā dzejā raksta arī par māti un dzimteni –  Latviju. Ir svarīgi atcerēties, ka šī diena tikai pastiprina un izceļ mātes lielo nozīmi ikkatra dzīvē, mīlestība jāvelta mammai visu cauru gadu.

 

Šajā svētku dienā mēs varam pateikties mammai par dzīvības došanu, rūpēm, par negulētām naktīm, par raizēm, par iespēju vienmēr nākt pēc padoma un atbalsta, par apskāvienu un siltām domām, kad tas bijis visvairāk vajadzīgs.  Tās sajūtas, ko raisa mammas klātbūtne, nespēj atspēkot nekas cits, un nav nozīmes cik pieauguši jau esam, jo blakus mammai joprojām esam kā bērni.

 

Lai šie svētki Tev ir kā atgādinājums par mīlestību, ko Tev sniedz Tava mamma un par to cik daudz Tu spēj dot mīlestības pretī!

 

Comments

comments