Zefīru paradīze Gastronomijas institūta meistarklasēs!

Ziniet, kas ir pacilājoši? Katru dienu rast sevī iedvesmu un spēku apgūt ko jaunu, jo tikai tā mēs varam sev atklāt īsto dzīves garšu. Šoreiz pastāstīšu, kā devos izbaudīt īsto mājas zefīru gatavošanas procesu un mājas zefīra garšu konditorejas meistarklasēs.

page1

Pirms pieteicu savu dalību meistarklasēm, rūpīgi izvēlējos sev vēlamo meistarklases veidu, jo izvēle bija tik tiešām bagātīga! Piedāvājumā bija zefīru, makarūnu, eklēru, popkeiku, cielaviņu un citu konditorejas izstrādājumu pagatavošana. Mani uzrunāja gaisīgo zefīru meistarklase, jo, atklāti runājot, man nebija ne jausmas kā top zefīri!

Saulainā augusta pēdējās dienas vakarā devos uz Ģertrūdes ielā esošo “ApartHotel Riga”, kur pagrabstāvā, ļoti omulīgi iekārtotā virtuvē norisinās mācības. Dziļi sirdī cerēju, ka tomēr visi būsim iesācēji, nevis profesionāļi ar saviem zefīru meistarstiķiem. Manas cerības piepildījās, jo visas astoņas daiļā dzimuma pārstāves, kas bija ieradušās apgūt zefīru pagatavošanas noslēpumus par tiem neko daudz nezināja, gluži tāpat kā es. Sagaidīšana bija ļoti omulīga – ar kafiju/tēju/sulu un pašu gatavotām uzkodām. Pie kafijas tases sievietēm tomēr vieglāk iepazīties un uzsākt atraisītas sarunas. 🙂 Joprojām atmiņā paliek jaukā atmosfēra, ko radīja komunikablā un smaidīgā meistarklases vadītāja Anna. Biju pārsteigta, ka Anna ar kulināriju nodarbojas tikai brīvajos vaļas brīžos, jo ikdienā apgūst atbildīgo ārstes profesiju.

Katra saņēmām savu vārda uzlīmīti, uzmundrinoši zaļus priekšautus un recepti, kura pēc meistarklases nodarbības palika mums. Ar darbam nepieciešamo komplektāciju bijām pilnībā nodrošinātas un, optimistiski noskaņotas, klausījāmies Annas norādes par turpmāko darba procesu.

Laikam lieki teikt, ka būt latvietim un nedievināt “Laimas” ražotos, gardos zefīrus būtu grēks, jo, kā izrādās, mēs varam lepoties ar to, ka zefīru recepte tika radīta tieši Latvijā ap 1970. gadu. “Laimas” zefīrus es varētu baudīt kaut vai katru dienu, jo aiziet uz veikalu tos nopirkt nav liela māksla, bet, ja nu es pati tos varētu iemācīties turpmāk pagatavot? Tas taču būtu lieliski!

zefiri

Svaigi gatavoti zefīri! Līdz to ēšanai jāpaciešas 24h līdz tie nobriest.

Vispirms gan nāksies uzzināt, kas tad slēpjas zefīram vēderā. Nekad nebūtu domājusi, ka zefīrus gatavo no āboliem, kuru biezenis ir zefīra pamata masa. Tad tam tiek pievienotas svaigas ogas. Šajā meistarklasē tās bija mellenes, avenes, zemenes – pēc izvēles. Ar garšām var variēt pēc sirds patikas, izvēloties jebkuras ogas vai augļus, kurus pievienot ābolu biezenim. Ogām sekoja cukurs, cukura sīrups, agara pulveris, olu baltums. Atklājums, kas mani ļoti pārsteidza, jo nekad nebiju dzirdējusi par šādu alternatīvu želatīnam, bija agara pulveris. Tas tiek gatavots no aļģēm, tātad izmantojams arī veģetāriešu, vegānu virtuvē un ir daudz veselīgāks, turklāt neietekmē pagatavotā ēdiena krāsu vai garšu. Šī atklājuma dēļ vien meistarklases apmeklējums ieguva jēgu. Kad visas sastāvdaļas pievienotas, masa tiek kārtīgi uzputota līdz stingrai konsistencei.

No ābolu biezeņa par zefīru!

No ābolu biezeņa par zefīru!

Ar noslēpumu apvītā zefīru gatavošanas māksla bija atklāta. Kas man reiz šķita ļoti sarežģīts, nu ieguva pavisam citu nokrāsu. Cik tomēr vienkārši ir pašai, mājas apstākļos, pagatavot maigu un veselīgu našķi. Nobeigumā sapildījām zefīru masu konditorejas maisiņos un izveidojām glītas zefīra formas, izgreznojot tos ar ogām vai dekoriem. Jāsaka, ka zefīra formas izveidošanā gan nepieciešams ietrenēt roku! Tie sanāca tik dažādi – dažam apaļi bumbulīši, citam piramīdas tipa, ko kolēģe laipni nodēvēja par “vienradzīšiem ar odziņu vēderā”. 🙂 Zefīrus bija iespējams veidot dažādi – ar veselām odziņām iekšpusē vai ar odziņu uz zefīra. Dekoru klāstu papildināja arī krāsainie cukura kristāliņi, kurus varēja pārkaisīt pār maigajiem, tikko pagatavotajiem zefīriem.

Gardie, pašas gatavotie zefīri!

Gardie, pašas gatavotie zefīri!

Augusts noslēdzās saldā garšas piedzīvojumā, no kura prom devos saulrietā laimīga, mazlietiņ prasmīgāka un, galvenais, ar saldo zefīru kārbu rokās. Kulinārijas mīļotājiem ieteiktu steigties un jau drīzumā sagādāt sev vai draugiem neaizmirstamu piedzīvojumu.

Comments

comments