Šaušana pa māla šķīvīšiem

Mūsu ikdiena mēdz būt stresa un aizņemtības pārpilna, tādēļ reizēm ir lieliski izrauties no pilsētas burzmas, dodoties tuvāk dabai, piemēram, lai pavadītu dienu svaigā gaisā, apvienojot to ar kādu aktīvu nodarbi. Pēc visiem darbiem un pienākumiem jūnijs bija kā radīts, lai izrautos no tā visa un dotos izlādēties Riga Shooting Center šautuvē, kas atrodas aptuveni 30 minūšu braucienā no Rīgas – Ropažu novadā.

dsc_0017

Pirmkārt, biju neizsakāmi  iepriecināta par šo dāvanu, jo nekad dzīvē nebiju pat turējusi rokās īstu ieroci, kur nu vēl šāvusi ar to. Man tas bija kaut kas pilnīgi jauns un nezināms. Otrkārt, jutos laimīga par iespēju izkļūt no pilsētas vides un būt pie dabas, jo šautuve atrodas salīdzinoši klusā, skaistā vietā, kurai apkārt plešas meža ieloks. Treškārt, šī aktivitāte noteikti ļāva man atbrīvoties no iekšējā saspringuma (pat ja arī ikdienā nepiefiksēju tāda esamību), kas krājies jau labu laika sprīdi.

Pozitīvi noskaņoti, es un mana atbalsta komanda, ieradāmies Riga Shooting Center šautuvē. Laicīgi ieradušies varējām pavērot kā iepriekšējais klients izmēģina spēkus šaušanā pa māla šķīvīšiem – neliels ieskats tajā, kas sagaida mani. Varēju morāli sagatavoties, vērojot šaušanas procesu caur plašajiem stikla logiem. Jāatzīst, ka apmeklētāju ērtības šeit nodrošinātas pilnībā, jo omulīgajās iekštelpās atrodas maza kafejnīca ar plašiem logiem tiem, kuri vēlas pavērot šaušanas procesu. Protams, ir pieejamas labierīcības, kā arī ērta, bezmaksas autostāvvieta.

Pienāca mana kārta. Instruktors Ivars pavadīja mani līdz šaušanas pozīcijai, iedeva austiņas un veikli izskaidroja gan noteikumus, gan vajadzīgo informāciju, kas jāzina katram šāvējam.

dsc_0043

Instruktors bija tik zinošs, profesionāls un azartisks, ka man pat neatlika laika uztraukties, jo nākamajā brīdī man rokās jau bija samērā smagā bise, pilnā šaušanas gatavībā. Protams, galvā joņoja dažādi jautājumi par to, cik spēcīgs būs atsitiens, vai es vispār trāpīšu kaut vienā mērķī, kurš pie tam ir kustīgs, un  vai varēšu 30 minūtes noturēt samērā smago ieroci. Taču, pateicoties instruktoram, viss noritēja vairāk kā labi! Paspēju gan sašaut aptuveni 70% no visiem lidojošajiem māla šķīvīšiem, gan ieklausīties profesionāļa pamācības, kā pareizi tēmēt, izšaut, kādā pozīcijā stāvēt, lai trāpītu mērķim. Kopā arī pasmējāmies par manām kļūdām, no kurām vēlāk mācījos. Lai arī bise ir diezgan masīva un smaga, atsitiens nemaz nebija tik spēcīgs kā biju gaidījusi. Jāsaka, ka tomēr patīkamāk šaut noteikti ir, ja apģērbta kāda biezāka jaka vai džemperis, kas apslāpē tiešo triecienu labā pleca zonā.

dsc_0058

Galvenais, ko iemācījos procesā, ka nevajag sasteigt lodes izšaušanu un pirms šāviena vienmēr jāsaglabā miers, kā arī uzmanīgi jākoncentrējas. Tās arī ir būtiskākās nepieciešamās iemaņas, lai precīzi trāpītu māla šķīvītim. Kopumā veicu 25 šāvienus instruktora klātbūtnē, kuri atšķīrās ar mērķu lidojumu trajektorijām (kopumā no 4 pozīcijām), ātrumu, tika izmantotas dažādas dubletu (viens otram ātri sekojoši šāvieni no viena šaujamieroča) kombinācijas. Tas viss padarīja katru šāvienu par interesantu piedzīvojumu! Šaušana pa māla šķīvjiem bija mans pēdējā laika neierastākais un jautrākais piedzīvojums, tādēļ esmu apņēmusies, ka  māla šķīvīši nebūs mans vienīgais piedzīvojums no Riga Shooting Center sniegtajiem pakalpojumiem. Noteikti vēlētos vēl izmēģināt šīs šautuves piedāvāto  šaušanu pa skrejošu mežacūku vai alni.

Comments

comments