Kāzu jubilejas: nosaukumi un idejas dāvanām

Kāzas daudziem ir vissvarīgākā diena dzīvē, tāpēc to gadadiena ir pelnījusi īpašu atzīmēšanu. Kāzu jubileju nosaukumi tika izdomāti 20. gadsimta pirmajā pusē. Ieskaties šajā ceļvedī, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko dāvanu!

Jauns pāris ar sarkanām rozēm svin kāzu jubileju, vīrs apskāvis sievu

Pirmā kāzu gadadiena ir papīra. Šis nosaukums ir tapis par godu smalkajam, viegli plīstošajam papīram. Savukārt katru nākamo jubileju simbolizē kāds izturīgāks materiāls. Apaļās jubilejas tiek svinētas visvērienīgāk – piemēram, sudraba (25. gadadiena) vai rubīna kāzas (40. gadadiena).

Kurš izdomāja kāzu jubileju nosaukumus?

Kāzu diena ir viena no vissvarīgākajām dienām Tavā dzīvē, tāpēc šim datumam ir jāpiešķir īpaša nozīme. Lai arī gadi iet, laulības jubilejas svinēšanai vajadzētu kalpot kā iespējai parādīt mīļotajam cilvēkam, cik viņš ir nozīmīgs. Ir ļoti svarīgi vismaz reizi gadā atcerēties sajūtas, kas pavadīja zvēresta sniegšanu. Jubilejas dāvana var būt saistīta ar tās nosaukumu – to var uztvert kā iedvesmas avotu vai pavedienu, taču tas nav obligāts nosacījums.

Daļai jubileju nosaukumu aizsācēja bija Emīlija Posta – amerikāņu autore, kas specializējās sociālajā etiķetē. 1., 5., 10., 15., 20., 25., 50. un 75. kāzu gadadienu nosaukumi pirmo reizi parādījās 1922. gadā grāmatā ar nosaukumu “Etiķete”. 15 gadus vēlāk Amerikas juvelieru asociācija mēģināja piešķirt nosaukumus visām pārējām kāzu gadadienām. Nav grūti uzminēt, ka atsevišķu jubileju nosaukumi atspoguļo attiecību spēku un noturību. Sākumā tās ir trauslas, bet ar laiku kļūst izturīgākas un reizē arī vērtīgākas.

Apskati, kādas dāvanas būs piemērotas kāzu jubilejām!

Pirmās piecas kāzu gadadienas

1. kāzu gadadiena – papīra

Ir skaidri zināms, ka papīrs ir viens no visvieglāk plīstošajiem materiāliem. Lai to sabojātu, ir jāpieliek maz pūļu. No otras puses, no papīra ir izgatavotas grāmatas – tukšām lapām, kas gaida, kad tiks aprakstītas. Papīra kāzu gadadiena ir iespēja savai otrajai pusītei uzdāvināt papīra dāvanu karti romantiskām vakariņām vai nedēļas nogalei burvīgā viesnīcā ārpus pilsētas.

2. kāzu gadadiena – kokvilnas

Atšķirībā no papīra, kokvilna nav tik viegli plīstoša – tādējādi šis nosaukums parāda, ka laulāto mīlestība ir ilgāka. Tāpat ir ar laulībām – pēc diviem laulības gadiem iemīlējušies cilvēki lielākoties ir pārliecinātāki par kopā būšanu, un viens otru pazīst labāk. Šādā kāzu jubilejā kā dāvanas ideja noderēs dāvanu karte tekstila apgleznošanas kursam.

3. kāzu gadadiena – ādas

Āda ir spēcīgs, dabisks materiāls, kas var kalpot gadiem ilgi, ja par to rūpēsies. Trīs gadus pēc kāzām kopā būšana laulātajiem ir kaut kas dabisks – laulībā viņi jūtas kā “otrajā ādā”. Dāvana, kas piestāvētu šai jubilejai, ir dāvanu karte ķermeņa vai sejas ādas ādas uzlabošanas rituāliem.

4. kāzu gadadiena – ziedu

Pēc četriem gadiem laulībai ir iespēja uzplaukt un stabili attīstīties. Šāda stāža attiecību salīdzināšana ar ziediem ir absolūti pamatota. Šajā gadījumā Tu vari uzdāvināt savam dzīvesbiedram dāvanu karti relaksējošai lavandas vai citu ziedu masāžai.

5. kāzu gadadiena – koka

Koks ir ciets materiāls, to izmanto māju celtniecībai, un tā salaušanai ir jāpieliek samērā lielas pūles. Pēc pieciem gadiem laulātie ir nostabilizējuši vienotību un ģimenes sajūtu, viņi ir viens otra mājas. Koka kāzu gadadiena ir iespēja savam mīļotajam uzdāvināt dāvanu karti nedēļas nogalei meža mājiņā, koku ielokā.

Citas kāzu jubilejas

Atlikušās kāzu jubilejas ir ne mazāk svarīgas kā pirmās piecas. Pēc koka gadadienas ir laiks cukura kāzu jubilejai. Pēc 6 gadiem kopš kāzu dienas vari uzdāvināt savai otrai pusītei dāvanu karti šokolādes masāžai. Savukārt 7 gadu jubileja – vilnas – asociējas ar omulīgu materiālu, kas sniedz siltumu. Tāpēc silts džemperis būs ideāla dāvana, kas noderēs ģimenes ceļojumu vēsākajos vakaros. Astotajā, bronzas jubilejā, kopīgi varat doties uz šokolādes spa rituālu, kas ādai sniegs patīkamu bronzas efektu, savukārt 9. (māla) – uz keramikas kursiem. Desmitā kāzu gadadiena ir rožu, tāpēc pēc desmit gadus ilgas laulības varat kopā var izbaudīt rožu spa procedūru.

Citas kāzu gadadienas tiek sauktas šādi:

11. kāzu gadadiena – tērauda,

12. kāzu gadadiena – niķeļa vai audekla,

13. kāzu gadadiena – mežģīņu vai vilnas,

14. kāzu gadadiena – ziloņkaula,

15. kāzu gadadiena – stikla vai dzintara,

20. kāzu gadadiena – porcelāna,

25. kāzu gadadiena – sudraba,

30. kāzu gadadiena – pērļu,

35. kāzu gadadiena – kristāla vai koraļļu,

40. kāzu gadadiena – rubīna,

45. kāzu gadadiena – safīra,

50. kāzu gadadiena – zelta,

55. kāzu gadadiena – platīna vai smaragda,

60. kāzu gadadiena – dimanta,

65. kāzu gadadiena – dzelzs,

70. kāzu gadadiena – briljanta,

75. kāzu gadadiena – dimanta,

80. kāzu gadadiena – ozola.

Comments

comments