Kas tad ir Helovīni?

shutterstock_216526039

   Strauji tuvojas nakts, kad no visiem mājas baisākajiem stūrīšiem izlavās teju katrs mošķītis. Mūsdienās tas dodas diedelēt saldumus un baidīt apkārtējos. Taču katru gadu vienā un tajā pašā rudens naktī pirms daudziem gadsimtiem druīdi kūra ugunskurus, ķelti pielūdza sauli, skoti atbaidīja raganas, dodoties lāpu gājienā, bet vecajā Bretaņā uz mājas sliekšņa atstāja pankūkas un reibinošu ābolu dziru mirušajiem, kas pirms aukstuma iestāšanās, piecēlušies no kapa, nāks apciemot tuviniekus. Jāatzīst, ka tas izklausās daudz savādāk, kā mēs to redzam šodien.

   Tas, ko liela daļa no mums iedomājas izdzirdot šo svētku vārdu Helovīni iedomājas atsevišķas lietas- izgrebtus ķirbjus, smieklīgi, baisi un neparasti ģērbtus cilvēkus un protams saldumu diedelēšanu. Vai kāds no jums ir aizdomājies, kā patiesībā šīs lietas ir iemantojušas savu slavu Helovīnu svētkos?

   Helovīnos galvenokārt dominē divas krāsas – melnā un oranžā, kas galvenokārt saistīts ar krāsu simbolisko nozīmi.

   Oranžā krāsa simbolizē spēku un izturību, kas gada biedējošākajā naktī ir nepieciešami. Melnā krāsa ir nāves un tumsas simbols, atgādinot, ka svētki iezīmē robežu starp nāvi un dzīvību.

   Jūs prātojat, kā ir skaidrojama ķirbja grebšana un gaismas radīšana tajā? Kā skaidro īru leģenda, Helovīni ir saistīti ar vīru vārdā Džeks, kam izdevies vairākas reizes piemānīt nāvi un veikli izbēgt no tās. Tā, kā Džeks ir bijis skaudīgs un skops, viņam pēc nāves nav atradusies vieta nedz debesīs, nedz ellē. Tā vietā Džekam iedots ķirbis un ogle, lai viņš varētu uzmeistarot sev laternu ar kuru maldīties savos pēcnāves neceļos. Saskaņā ar leģendu Džekam aizvien nākas klīst pa pasauli tumšās naktīs ar laternu rokās, jo mieru viņš nevar gūt ne debesīs, ne ellē. Iedegtie ķirbi amerikāņu kultūrā aizvien tiek dēvēti par Džeka laternām, kas palīdz gariem atrast ceļu uz mājām. Mūsdienās mēs varam ieraudzīt ķirbi ne tikai baisas sejas veidolā, bet arī kā mākslas darbu, kura pagatavošana saimniekam prasījusi ne mazums laika un pacietības.

   Jāteic, ka Helovīnos viena no galvenajām izklaidēm ir pārģērbšanās. Tā ir nakts, kad cilvēki ļaujas krāšņām pārvērtībām un paslēpjas aiz maskas. Ar katru gadu aizvien vairāk uz ielām varam ieraudzīt cilvēku fantāzijas augļus, kā tie pielietojuši savu radošo domāšanu un ne tikai ietērpušies interesantos kostīmos, bet arī ļāvušies radikālām pārvērtībām ar kosmētikas un mākslīgo asiņu palīdzību. Raganas, burvji, spoki, mūmijas vai citi briesmoņi – jo biedējošāk, jo atbilstošāk svētkiem. Bet gadu no gada kostīmu tendences mainās. Saskaņā ar 2013. gada datiem, vismeklētākais kostīms Helovīnos ir mīlīgie, dzeltenie Minioni no animācijas filmas “Nejaukais es” un popdziedātāja Mailijas Sairusas ampluā. Sarakstā tikušas vēl tādi aktuāli tēli kā filmas “Lieliskais Gestbijs” varoņi un populārā video klipa “What the Fox say?” dziedātāju kostīmi.

Novēlot izbaudīt šos svētkus no sirds, gribam pastāstīt kādu noslēpumu.

   Helovīni ir nakts, kad iespējams ieraudzīt ne tikai raganas, bet neprecētas dāmas var ieraudzīt arī savu nākamo vīru! Ja vēlaties uzzināt, kāds izskatās jūsu nākamais vīrs, ir jārīkojas sekojoši – jāpiekarina slapjas papīra loksnes kamīna priekšā, pusnaktī, ūdenim iztvaikojot, tajās ieraudzīsiet sava nākamā vīra seju.

Saldumus vai izjokosim!
Tas jau bija tikai joks!
Vai tu tiešām noticēji
Pasakai, ko stāsta spoks?

   Lai šajā naktī nevienam neizdodas jūs izjokot, lai emocijas pilda Jūsu sirdis un jautrība pārņem prātu. Priecīgus Helovīnus!

Comments

comments