Kas ir escape room? Spēles noteikumi un padomi

Escape room jeb izlaušanās spēle ir piedzīvojums grupai, kura dalībniekiem ir jāpielieto loģiskā domāšana. Izklaides dalībnieki uz noteiktu laiku tiek ieslēgti telpā. Lai izkļūtu no tās, viņiem ir jāsadarbojas un jāatrisina virkne prāta mīklu.

Interaktīvās grupu spēles ir unikāla izklaides iespēja, kas var noderēt arī kā lieliska dāvana mīļam cilvēkam. Tas ir ļoti populārs izklaides veids vecmeitu un vecpuišu ballītēs, kā arī dzimšanas dienās.

Izlaušanās spēle – kas tas ir?

Escape room ir interaktīvas grupas spēles veids, ko parasti spēlē 2 līdz 6 cilvēki. Dalībnieki ir ieslēgti īpaši sagatavotā telpā un, lai tiktu no tās ārā, ir jāatrisina virkne mīklu, kas prasa loģisko domāšanu un sadarbošanos. Spēles laiks ir ierobežots – parasti spēlētājiem ir 45 līdz 90 minūtes, lai izlauztos. Izbēgt no aizslēgtās telpas ir iespējams, tikai atrisinot visas spēlētājiem sagatavotās mīklas. Šifru meklēšana, elementu likšana kopā un loģikas uzdevumu risināšana ir aizraujoša izklaide, kas prasa prāta veiklumu un spriestspēju. Spēle labā kompānijā ir lieliska ideja dāvanai, tāpēc izlaušanās spēles dāvanu karte ir lieliski piemērota dzimšanas dienai, jubilejai vai vecmeitu ballītei.

escape room radās un kad tika izveidota pirmā spēle?

Escape room saknes ir meklējamas virtuālo spēļu pasaulē. 1988. gadā tika izveidota spēle, kuras pamatā bija tikai teksta fragments, kas parādījās datora ekrānā. Telpas apraksts sniedza spēlētājam pavedienus, kas ļāva viņam izbēgt no virtuālās istabas. Nākamajos gados notika escape room spēļu attīstība. Tiešsaistes spēles sāka veidot ar detalizētu telpu grafiku un scenārijiem, kas ir pilni ar sarežģītām prāta mīklām. Daudzus pārsteidza tiešsaistes spēlētāju pārcelšanās uz reālo pasauli, ieiešana noslēpumu pilnā telpā un mēģināšana izkļūt no tās kopā ar savu draugu grupu.

Pirmā escape room tika izveidota 2007. gadā Japānā.

Scenāriji un istabas

Izlaušanās spēle ir oriģināls prāta vingrināšanas veids. Tā kā telpā parasti atrodas cilvēku grupa, tā ir iespēja mīklas risināt neierastā veidā, balstoties uz vairākiem skatpunktiem. Tas ļauj rast vairāk risinājumu un ideju spēles tālākai attīstībai. Pirms dalībnieku ienākšanas telpā, spēles vadītājs viņus iepazīstina ar noteikumiem un scenāriju, kā arī telpas tematiku. Pirms spēles sākuma spēlētāji var izvēlēties, kurā telpā viņi vēlas tikt ieslēgti, jo katras istabas misija, piedzīvojums un arī dekors, rekvizīti vai risināmās mīklas atšķirsies. Populārākās escape room kategorijas un līdz ar to arī scenāriji ir šādi:

  • lomu spēles/piedzīvojumi – šīs kategorijas spēles procesā īpaši svarīgs ir stāsts un iepazīšanās ar sižetu;
  • fantāzija – spēle ir īstenota pasaku un zinātniskās fantastikas atmosfērā, ļoti bieži atveidojot labi zināmas filmas un grāmatas;
  • šausmu spēles/trilleri – dalībnieki var kļūt par šausmu filmu varoņiem un risināt mīklas baisā gaisotnē;
  • vēsturiskas spēles – bieži tās satur izglītojošus elementus, un spēlētāji var aizceļot, piemēram, uz senās Ēģiptes laikiem vai viduslaikiem;
  • kriminālās spēles – spēlētāji risina detektīvu cienīgas mīklas vai arī iejūtas noziedznieku lomā;
  • abstraktas istabas – šī mīklu kategorija parasti iekļauj psihedēliskas un grūti izskaidrojamas parādības.

Izlaušanās spēles bērniem

Escape room ir jautrība bez vecuma ierobežojuma. Tomēr, izvēloties spēli kopā ar bērniem, ir jāpievērš uzmanība tam, vai telpas tematika būs viņiem piemērota. Acīmredzamu iemeslu dēļ telpas no šausmu filmām nederēs pašiem mazākajiem – toties fantāzijas vai piedzīvojumu istabas būs viņiem vispiemērotākās. Turklāt uzņēmumi, kas veido izlaušanās istabas, nereti piedāvā arī īpašas spēles bērniem, kurās telpas dekors un mīklu grūtības pakāpe ir pielāgota viņu vecumam.

Kādi ir spēles noteikumi?

Escape room ir spēle, kurai, tāpat kā jebkurai citai, ir savi noteikumi. Pirmkārt, spēlētājiem ir jāievēro tie noteikumi, kurus piedzīvojuma vadītāji parasti detalizēti pārrunā pirms ieiešanas telpā. Spēlētājiem tiek uzdots uzdevums izkļūt no telpas pirms laika limita beigām, līdz tam risinot dažāda veida mīklas. Lai spēlētu spēli, ir jāpiedalās vismaz 2 cilvēkiem.

Noderīgi spēles padomi

Ja dalībnieki spēles laikā nevar atrisināt doto uzdevumu, viņi var lūgt personālam padomus. Der atcerēties, ka telpas, kurās notiek spēle, ir izstrādātas ļoti detalizēti, tāpēc katra detaļa vai priekšmets tajās var būt svarīgs.

Pēc ieiešanas istabā ir svarīgi vispirms aplūkot apkārtni, jo vērīgumam un prasmīgai faktu kombinēšanai ir liela nozīme escape room spēlēs.

Comments

comments