Kā izvēlēties labāko viskiju? Kas to raksturo?

Katru gadu tiek rīkota Pasaules viskiju apbalvošana (World Whiskies Awards), kuras laikā tiek izvēlēti pasaulē labākie viskiji. Šogad kategorijā “Pasaules labākais viskijs ar garšu” pirmajā vietā ierindojās Tullamore D.E.W. Honey, ko var iegādāties… lielveikalos. Kas raksturo labāko viskiju? Kā to meklēt?

Bārmenis pasniedz viskiju stikla glāzē

Var šķist, ka žūrijas spriedums var būt liels pārsteigums. Galu galā pasaulē var atrast daudz dārgu un ieteicamu viskiju, kas ir pieejami tikai turīgākajiem klientiem. Kā izvēlēties labāko viskiju un kam pievērst uzmanību, to pērkot, ja ne cenu, ne zīmolu nevar uzskatīt par svarīgāko kritēriju?

Populāri viskija veidi

Pirmkārt, pirms iegādāties pudeli šī alkoholiskā dzēriena, ir vērts iepazīties ar vispārējo viskija iedalījumu, pēc kura atšķir:

  • malt whisky jeb iesala viskiju, ko gatavo no miežu iesala;
  • grain whiskey jeb dzērienu, ko gatavo no graudiem (bet ne no miežu iesala);
  • blended malt jeb daudzu dažādu viskiju (gan iesala, gan graudu) maisījumu – ir vērts atzīmēt, ka tieši šāda veida alkoholiskie dzērieni visā pasaulē tiek pārdoti visbiežāk;
  • rudzu viskiju, kas satur ne mazāk kā 51% rudzu;
  • kukurūzas viskiju, kas satur vismaz 80% kukurūzas.

Skotu vai īru?

Viskiju var iedalīt arī pēc alkohola izcelsmes, no kuriem slavenākās ir skotu, īru un amerikāņu – šajā gadījumā šo dzērienu sauc par burbonu. Nošķir arī japāņu viskiju, ko dzer bez piedevām, tikai ar nedaudz ūdens. Ir plaši atzīts, ka labākais viskijs nāk no Skotijas, un populārākie zīmoli ir Macallan, Glenmorangie un Balvenie. Tiem ir īpašs ražošanas process, un tos var iegādāties skaistā iepakojumā. Savukārt pazīstami īru viskiji ir, piemēram, Jameson Rarest Vintage Reserve un Midleton Very Rare.

Izvēloties viskiju, ir vērts ņemt vērā šādas dzēriena īpašības:

  • veids;
  • izcelsmes vieta (tas ir svarīgi zinātājiem);
  • garša – augļu vai ziedu notis;
  • vai dzēriens ir atzīts par delikatesi;
  • asuma attiecība;
  • iepakojums, it īpaši, ja alkohols ir dāvana;
  • cena.

Kāpēc ir vērts doties uz viskija meistarklasi?

Cilvēki, kuri vēlas uzzināt vairāk par šo dzērienu vai kuri to nekad nav dzēruši, var doties uz viskija meistarklasi. Tās laikā Tev būs iespēja atklāt jaunas garšas, kā arī iegādāties izvēlēto alkoholu. Tieši šādā vakarā var saprast, kurš viskijs ir labākais un kāpēc. Tāpēc ir vērts iegādāties dāvanu karti, lai izmēģinātu šo dzērienu.

Maņu piedzīvojums

Ar šādu dāvanu karti varēsi ne tikai nogaršot dažādus viskija veidus, bet arī noklausīties lekciju par viskiju. Degustācijas laikā varēsi nobaudīt četrus tā veidus un analizēt savas garšu sajūtas. Šāda tikšanās ilgst apmēram trīs stundas.

Viskija meistarklase var būt arī lieliska ideja dāvanai pārim vai vecpuišu ballītei. Pēc degustācijas var izlemt, kurš no dzērieniem bija labākais. Tāpat ir pieejamas dāvanu kartes arī daudzu citu alkoholisko dzērienu degustācijai, tajā skaitā konjaka un ruma.

Kāds viskijs ir vislabākais?

Vislabākais viskijs notiekti ir tāds, kas atbilst personīgajai gaumei. Der atcerēties, ka kvalitatīvam alkoholam nav jābūt dārgam, par ko liecina Pasaules viskiju apbalvošanā izvēlētie dzērieni. Cenu ietekmē ne tikai ražošanas metode, bet arī zīmols un iepakojums.

Tomēr, izvēloties viskiju, der pievērst uzmanību tā vecumam. Ja šī informācija uz pudeles nav norādīta, tad alkoholam, iespējams, ir trīs gadi, kas ir minimālais izturēšanas vecums. Ir pieņemts, ka, jo vecāks ir viskijs, jo labāks tas ir. Taču, pieaugot šī alkohola vecumam, pieaug arī tā cena. Lietpratēji bez šaubām uzskata, ka vislabākais viskijs ir vecumā no 15 līdz 30 gadiem – tomēr tas nav galvenais nosacījums. Ir vērts atcerēties, ka ir gadījumi, kad garšas, pamanāmo augļu nošu vai asuma proporcijas dēļ cilvēki priekšroku dos lētākam viskijam, kas ir izturēts īsāku laiku ozolkoka mucā.

Var secināt, ka tiem, kas vēl tikai mācās atpazīt dažādos viskija veidus, nav uzreiz jāinvestē ļoti dārgos dzērienos – tā vietā vajadzētu notestēt arī lētākos. Turklāt tikai pēc vairāku viskija veidu salīdzināšanas degustācijas laikā vai savu māju ērtībā ir iespējams noteikt, kurš no tiem vislabāk atbilst katram cilvēkam.

Comments

comments